Kahvilla on valtava rooli suomalaisessa tapakulttuurissa

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvinjuojakansaa, ja lähes jokaisella suomalaisella aikuisella aamu alkaa kupillisella kahvia. Suomalaisten kahvinkulutus on kansainvälisellä asteikolla päätähuimaavaa, sillä suomalaiset kuluttavat kahvia eniten koko maailmassa. Keskimäärin suomalainen kuluttaa peräti kymmenen kiloa kahvia vuodessa.

Viime aikoina suurta suosiota ovat saavuttaneet erilaiset erikoiskahvit, mutta tästä huolimatta valtaosa suomalaisista nauttii kahvinsa vaaleapaahtoisena. Kahvi onkin monella suomalaiselle enemmän kulutushyödyke, joka auttaa arjessa jaksamista.

Suomalainen nauttii tyypillisesti kahvinsa joko kotona tai työpaikalla. Kahvihetki työpaikalla kollegoiden seurassa on osa suomalaista tapakulttuuria sekä työarkea, mikä tekee työnteosta nautinnollisempaa kaikille työyhteisön jäsenille. Perinteisesti kahvia on juotu myös erilaisissa juhlissa, eikä rippijuhlat, kastetilaisuus, valmistujaiset, häät tai hautajaiset onnistu ilman, että kaikille vieraille tarjotaan myös kahvia.

Viime aikoina myös eurooppalainen kahvilakulttuuri on rantautunut yhä vahvemmin Suomeen, ja erityisesti suurissa kaupungeissa on lukuisia kahviloita. Monet näistä ovat erilaisia ketjukahviloita, mutta suosittuja ovat myös erikoiskahveihin keskittyneet yksityiset kahvilat. Kahvilan pyörittäminen on erityisen korona-epidemian aikana haastavaa, sillä monet kahvilat ovat joutuneet pitämään ovensa kiinni. Monet yrittäjät ovat onneksi onnistuneet välttämään konkurssin hakemalla yrityslainaa, joka on mahdollistanut yritystoiminnan jatkamisen.

Kahvin suosion syy Suomessa ei ole pelkästään sen suussasulava maku tai kahvittelun sosiaalisuus, kahvi on myös terveellistä. Kahvi sisältää valtavan määrän ihmisen terveydelle tärkeitä mineraaleja ja hivenaineita. Uutta tutkimustietoa kahvin terveellisyydestä tulee ihmisten tietoisuuteen jatkuvasti, mikä on omiaan pitämään suomalaisten kahvinkulutuksen korkealla myös jatkossa.