Mitä tarvitaan herkullisen, höyryävän kahvin valmistukseen? Maistuva kahvi valmistetaan oikeasta määrästä kahvijauhetta ja raikasta, puhdasta vettä. Valmistusmenetelmissä on aina runsaasti valinnanvaraa, mutta raikkaan veden käyttö on aina perusedellytys. Kahvia voidaan keittää kahvinpannun, kahvinkeittimen, kattilan tai pressokannun avulla. Mukavaa vaihtelua kahvipöytään saadaan valmistamalla kahvi toisinaan tummemmasta ja välillä vaaleammasta kahvilaadusta.

Muistathan, että onnistuneet juhlat rakentuvat aina sekä laadukkaasta kahvista että suussasulavista herkuista, kuten myös juhlapaikan koristelusta ja tunnelmasta. Kesällä juhlat voidaan pitää ulkona, kun talvella puolestaan ne pidetään sisätiloissa. Juhlapaikan tyylikkään sisustuksen lisäksi, myös seinät tapetteineen ja tauluineen kiinnittävät aina juhlaväen huomion. Käytä kotisi, kesämökkisi tai vaikkapa tulevan juhlapaikan sisustukseen https://www.kotitapetti.fi/ tuotteita, joita voi tilata kätevästi verkosta. Tarjolla on värejä ja kuoseja moneen makuun!

Kahvin valmistuksen perusohjeet

Yhteisiin tapaamisiin, hemmotteluhetkiin, syntymäpäivä- ja hääjuhliin sekä kevään ja kesän omiin ihaniin juhliin tarjotaan tietenkin aina parasta mahdollista kahvia. Kahvipöytään kutsutuilla vierailla on usein erilainen maku kahvin suhteen, mutta laadukas kahvi, oikealla tavalla valmistettuna maistuu kaikille. Loppujen lopuksi, oikeanlainen annostelu tulee takaamaan aina herkullisen lopputuloksen.

Perussääntö kannattaa aina pitää mielessä, jolloin höyryävä kahvi onnistuu jokaisella valmistuskerralla. Lisätään ensin kahvimitallinen, eli noin 7-9 grammaa laadukasta kahvijauhetta aina jokaista kuppia kohden, jossa on valmiina 1,25 dl vettä. Vaaleapaahtoista kahvia annostellaan aina hieman enemmän kuin vastaavaa tummapaahtoista kahvijauhetta. Kahvin annosteluohje löytyy kahvipakkauksesta, joten hienoaromista kahvia on todella helppo valmistaa.

Lämpöisen, höyryävän kahvin tuoksu houkuttelee nauttimaan herkullista kahvia sekä suolaisten että makeiden lämpimäisten kera. Mukavassa seurassa aika kuluu ja keskustelua riittää, joten kahvia kannattaa varata noin 2-3 kuppia aina yhtä henkilöä kohden. Joskus kiireisissä tapaamisissa tai vaikkapa työpaikan kahvitunnilla maistuu kätevä pikakahvi. Pikakahvijauhetta käytetään aina kaksi teelusikallista yhtä kuppia kohden.

  • Lämpöinen, vastavalmistettu kahvi saa veden kielelle

Kahvi on aina parasta vastavalmistettuna. Yksi parhaimmista perussäännöistä on, että suodatinkahvia voi sekoittaa pienellä lusikalla juuri ennen tarjoiluhetkeä, jolloin valmistuksen aikana syntyneet makuaineet eivät jää ”piiloon” kahvipannun pohjalle. Kahvikutsua kannattaa aina noudattaa, sillä höyryävän kahvin aromit maistuvat parhaimmillaan noin puoli tuntia valmistuksen jälkeen. Jos kaikkea valmistettua kahvia ei juoda kerralla loppuun, on hyvä säilyttää loppukahvi lämpöisenä termoskaatimessa.

Puhdas kahvinkeitin takaa onnistuneen kahvin

Laadukas ja maistuva kahvi valmistetaan puhtailla välineillä. Yleisesti käytössä on jo ollut pitkään, että kahvinkeitin puhdistetaan etikan, veden ja kalkinpoistoaineen avulla. Perusohjeena on, että annostellaan kahvinkeittimen vesisäiliöön 1/3 etikkaa ja noin 2/3 vettä. Toinen suosittu ja tehokas tapa on, että veden joukkoon annostellaan tehokasta, mutta hellävaraista kalkinpoistoainetta.

Kahvinkeitin käynnistetään ja sammutetaan se yhden minuutin kuluttua. Kalkinpoistoaineen tai etikan pitää vaikuttaa muutamien minuuttien ajan, jonka jälkeen keitin kytketään uudelleen päälle. Puhdistus viimeistellään keittämällä kaksi-kolme säiliöllistä vettä keittimen läpi. Puhdas keitin valmistaa aina korkealuokkaista, herkullista kahvia, joten sitten vain maistamaan!

Kahvipöytä pursuaa herkkuja

Laadukkaan kahvin, pöydän koristelujen ja tarjottavien muodostama kokonaisuus ratkaisee aina, kuinka onnistunut tuleva juhla tulee olemaan. Makuja on erilaisia, mutta keskipaahtoinen kahvi on aina varma valinta. Suomalaiset ovat juoneet useimmiten vaaleapaahtoista kahvia jo vuosien ajan, mutta voimakkaan ja aromaattisen tummapaahtoisen kahvin osuus on selkeässä nousussa.

Kahvilaadut jaotellaan kolmeen erilaiseen paahtotuyyppiin, eli keskipaahtoiseen, vaaleapaahtoiseen ja tummapaahtoiseen kahviin. Kahvin alkutuote on raakakahvi, josta taitavat paahtajat luovat maistuvia kahvisekoituksia.