Kahvinjuonnilla on Suomessa ja muualla maailmassa vahvat juuret. Tumma- tai vaaleapaahtoiseen herkun nauttimiseen on kuitenkin satoja erilaisia tapoja, jotka ovat eläneet vuodesta toiseen. Suomessa jopa kiellettiin kahvinjuonti 1700-luvulla useampaan otteeseen, mutta sekään ei saanut meitä vaihtamaan tuontijuomaa mihinkään muuhun marjaliemeen.

Ensimmäiset kahvinkäyttäjät olivat vuohia

Tänä päivänä tuntuu hullulta kuvitella, että ensimmäiset kahvia maistelleet eläimet olivat vuohia. Etiopialaiset paimenet huomasivat kahvinmarjojen piristävän vaikutuksen, kun vuohet olivat saaneet ne sorkkiinsa. Sittemmin papuja on alettu paahtamaan ja tuotanto levinnyt Etiopiasta Keski- ja Etelä-Amerikkaan sekä Vietnamiin ja Indonesiaan. Suomalaiseen pöytään Arabian- ja Kongon kahvit saapuivat 1720-luvulla.

Nautintoaine ei kuitenkaan vakuuttanut päättäjiä, vaan kahvinjuojista pidettiin kirjaa ja se leimattiin ”saatanalliseksi juomaksi”. Sen haittavaikutuksiksi leimattiin unettomuus, ruoka-hakuttomuus ja painonlasku. Kahvi ei ehkä ole täydellinen, mutta sen suosiosta on turha kiistellä. Kahvinjuonti on tullut jäädäkseen.

Pelloilta kahviloihin ja olohuoneisiin

Tänä päivänä kahvia nautitaan hyvällä omalla tunnolla ja sillä ravitaan sekä sielua että ruumista. Kahvin nauttiminen on olennainen osa tapaamisia ystävien ja perheen kesken, työpäivää, juhlia ja muita tilaisuuksia. Kahvitauot ovat päivän kohokohtia ja lakiin säädetty oikeus.

Kahvista on mahdollista nauttia pöydän ääressä, sohvalla tai sängyllä. Jopa kaunis olohuoneen uusi matto on oivallinen alusta viihtyisään kahvihetkeen. Silläkään ei ole väliä, jos kuumaa kahvia hieman läikkyy. Kahvitahran poistaminen matosta on helppoa kylmällä vedellä huuhtelemalla. Sillä estetään sen pinttyminen, ja maton peseminen tipalla käsitiskiainetta on onnistuu näppärästi. Valkaisukin voi olla mahdollinen, jos olohuoneen maton tekstiili sen sallii.

Kahvilat kokoavat kahvinjuojat yhteen. Kahvia voidaan juoda pikkusormi hienostuneesti koholla, asetilta ryystämällä tai mukavasti suuresta, lähes koko kasvot peittävästä mukista. Kyseessä voi olla tunnelmallinen pikkukuppila tai trendejä seuraava ketjukahvila.

Perinteisesti suomalaiset nauttivat kahvinsa mustana tai maidon tai kerman kanssa. Nykyään vaihtoehtoja löytyy cappuchinoista frappuchinoihin ja kaikkeen siltä väliltä. Vaikutuksia on haettu Italiasta ja muualta, mutta yksi on ja pysyy – suomalaisten rakkaus tätä kuumaa, tummaa, väkevää ja tuoksuvaa juomaa kohtaan.