Kahvia kuluu Suomessa melkoisesti ja yhä useampi ei enää tyydy pelkkään tavalliseen vaaleapaahtoon. Kahvista on tullut todellinen nautinto samalla tavalla kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Muutos on ollut havaittavissa Suomessa jo jonkin aikaa, mutta perinteiset aamusumpit eivät ole kadonneet mihinkään, vaan niiden rinnalle on tullut uutuuksia.

Ei ole mitään oikeaa tapaa nauttia kahvia, mutta trendi alkaa olemaan se, että suomalaiset ovat kyllästyneet tavalliseen sumppiin ja sen melko koruttomaan latkimiseen. Siksi halutaankin, että kahvin juomisesta tulisi nautinto. Yhä useampi nauttii kahvin kanssa jotain pientä hyvää tai sitten lähtee juomaan kahvinsa johonkin mukavaan paikkaan, jossa tunnelma on aivan toisenlainen kuin kotona. Ei ole väliä, mitä itse teet, kunhan nautit kahvistasi ja sen juomisesta; elämä käy tylsäksi, jos kahvista tulee vain yksi rutiini muiden joukossa.

Miten rakentaa oma kahvihetki?

Se, millaisesta kahvihetkestä nauttii, riippuu niin paljon henkilöstä. Yksi haluaa panostaa hienoon mukiin, toinen kahvilaatuun ja kolmas haluaa löhöillä mukavasti kahvia nauttiessaan. Onkin siis syytä oppia tunnistamaan omat mieltymyksensä ja alkaa muokkaamaan ympäristöään sen mukaan. Erilaisiin elämyksiin panostamalla halutaan kohentaa omaa elämystään ja toisaalta rakentaa yksinkertaisesta kahvin juomisesta suoranainen seremonia.

Kuten jo sanottu, kahvi on elämän pieni nautinto, jonka ympärille on alettu rakentaa suoranaista seremoniaa, joka on teenjuojien keskuudessa jo vuosisatoja vanha. Monille kahvinjuojalle ei enää riitä, että kahvia vain kaadetaan kuppiin. Kahvin tuoksusta ja lämmöstä halutaan nauttia enemmän ja nämä asiat halutaan saada yhä tarkemmin oikein, jotta oma kahvihetki olisi täydellinen.

Mikäli kodin arki alkaa tympiä, voi olla aika vaihtaa vaikkapa tyynynpäälliset uusiin, jollaisia saa ostettua helposti netistä. Näin saat aikaan jo muutoksen melko pienellä vaivalla. Jos nautit kahvisi sohvalla televisiota katsellen, piristävät uudet tyynynpäälliset melkoisesti. Niillä saa myös luotua vaikkapa joulun tunnelmaa kotiin, ja kun visuaalinen olemus on kotona kunnossa, joulukahvikin maistuu piirun verran jouluisemmalta.

Kahvilan anteja

Kahviloista on tullut Suomessa myös paljon enemmän kuin vain paikkoja, joissa vietetään taukoa. Suomen kahvilat omaksuvat yhä enemmän vaikutteita ulkomailta, mutta pyrkivät pitäytymään suomalaisessa periaatteessa, jonka mukaan kahville tullaan nimenomaan rentoutumaan tai korkeintaan käymään kevyttä keskustelua. Pitkin maata löytyy vaikka kuinka monta mahtavaa kahvilaa, joilla on jokin oma ihastuttava erikoisuutensa tai vähintään mielenkiintoinen tausta.

Kahvilat ovat myös kehittäneet rinnalle pientä leipomotoimintaa, jonka myötä asiakkaat pääsevät nauttimaan jotain pientä kahvin kanssa. Pelkkien leivosten lisäksi yhä useampi kahvila tarjoaa ihan kunnon ruokaa vaikkapa keittolounaan muodossa. Raja kahvilan, ravintolan ja baarin välillä on yhä hatarampi, mutta toisaalta juuri tätä asiakkaat ovat toivoneet. Tarjolla on myös usein montaa eri kahvilaatua, jotta ihmiset pääsevät maistelemaan eri laatuja ja laajentavat näin näkemystään kahvista.

Vanhastaan kahvilat olivat hyvinkin vilkkaita paikkoja, joissa väiteltiin kovaäänisesti ja keskusteltiin melko korkealentoisistakin aiheista. Nykykahvilalle riittää, että tarjolla on päivän lehti ja radio. Eläväinen kahvilakeskustelu kuuluu ainakin toistaiseksi muualle Eurooppaan ja suomalainen tulee edelleen kahvilaan nauttimaan ja rentoutumaan; siis irtautumaan kaikesta ulkomaailman murheista.