Nykyään meillä Suomessa juodaan kahvia yleisemmin kuin koskaan ennen. Kahvi ei ole enää pelkkää juhlajuomaa tai kahvitaukojen herkkua, kuten menneisyydessä, eikä sen enää uskota olevan ehdottoman epäterveellistä. Kahvia on saatavilla useammassa muodossa kuin koskaan, ja kahvi kuuluu olennaisena osana arjen moniin hetkiin. Se voi olla kiireessä hörpätty kuppi tai osa rauhallista nautiskelua. Juotiinpa kahvi miten ja missä vain, sitä yhdistää yksi asia: kahvin koetaan yleensä olevan osa itsensä hemmottelemista.

Hemmottele kaikkia aistejasi

Kahvi ei hemmottele ainoastaan herkullisen arominsa avulla, vaikka se kahvista puhuttaessa ensimmäisenä mieleen tuleekin. Nykyään on saatavilla valtava valikoima eri kahvilaatuja ja -lajeja miedommista vahvempiin, joten jokainen löytää omaa makuansa vastaavan valmisteen. Kahvin hemmottelevat vaikutukset ulottuvat kuitenkin laajemmalle kuin vain makuun: se miellyttää aromaattisella tuoksullaan, ja monien mielestä pelkkä kahvin tuoksu virittää mukavaan tunnelmaan. Kahvi saattaa myös jopa lämmittää kylmällä säällä nautittuna.

Samanlaista monelle alueelle ulottuvaa hemmottelua tarjoaa myös laadukas ja hyvin suunniteltu sadesuihku, joka herättää aistit eloon lämpimän veden ja sadepisaroita muistuttavan vesisuihkun ansiosta. Kahvi ja sadesuihku ovat molemmat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka pienillä asioilla arkeen saa ripauksen iloa, rentoutumista ja juhlan tuntua. Tällaisia hetkiä vaalimalla virtaa riittää myös rutiinien suorittamiseen sekä hetkiin, jolloin eteen osuu pieniä vastoinkäymisiä tai muita harmeja.

Kahvin terveysvaikutukset

Kahvin terveysvaikutuksia on tutkittu ja todistettu tieteellisesti. Terveysvaikutuksia on löydetty runsaasti. Mikäli kahvia juo kohtuudella, se voi vähentää esimerkiksi riskiä sairastua dementiaan, Parkinsonin tautiin tai diabetekseen. Kahvin juominen saattaa jopa parantaa muistihäiriöitä, ja vaikka ei sellaista olisikaan, kahvi saattaa ylipäänsä parantaa muistia. Terveysvaikutukset eivät ole sidoksissa juodun kahvin määrään, vaan jo yksi kuppi kahvia päivässä edistää terveyttä. Aivohalvauksen riskin on todettu vähenevän kahvin juomisen ansiosta 20 prosenttia ja myös sydän- ja verisuonitautien riski pienenee, mikäli nauttii päivittäin kahvia.

Aivan vaaratonta kahvi ei kuitenkaan ole. Happamuutensa ansiosta se saattaa pahentaa närästystä ja mahahaavatautia. Mikäli kahvia juo paljon, se saattaa aiheuttaa pientä riippuvuutta. Tämä tarkoittaa ainoastaan sitä, että mikäli kahvin juonnin lopettaa kokonaan, parin päivän ajan esiintyy ehkä päänsärkyä tai pientä vapinaa. Joidenkin nukahtaminen saattaa myös hankaloitua, mikäli kahvia juo illalla. Toisaalta on suuri joukko ihmisiä, joiden unen saamiseen kahvin juominen ei vaikuta millään lailla. Omaa kehoaan ja mieltä kuunnellen kukin löytää itselleen sopivimman tavan nauttia kahvia ja hemmotella sillä tavalla itseään arjen keskellä.