Green coffee maker isolated on a white background.

Suomalaisessa kodissa kahvinkeitin kuuluu vakiovarusteisiin. Aamuisin keitin napsahtaa automaattisesti päälle eikä moni käynnisty ilman kupillista kahvia. Kahvinkeitin surisee aamuisin, päivisin ja iltaisin. Kahvia keitellään kodeissa ja työpaikoilla, se on vieraille tarjottava kupillinen kuumaa sekä perheen yhteinen kahvihetki. Perinteiseen kahvipöytään kannetaan kahvipullaa ja pikkuleipiä, kauden mukaan marjatorttua.

Hyvän ja tuoreen kahvin keittäminen vaatii hyvän ja puhtaana pidetyn keittimen. Kovassa kulutuksessa oleva keitin kannattaa muistaa puhdistaa säännöllisin väliajoin, tällöin se säilyy pidempään ja kahvin maku pysyy hyvänä. Pitkään laiminlyöty kahvinkeitin tulee tiensä päähän nopeasti, kahvin iloinen ruplutus ääni muuttuu ja keitin toimii aiempaa hitaammin.

Puhtaus maistuu

Kahvinkeittimen puhdistamisen voi hoitaa kahdella tyylillä, joko etikalla ja soodalla, jotka löytyvät lähes jokaisen keittiönkaapeista tai kaupoissa myytävillä puhdistusaineilla. Kahvinkeitintä rasittaa juomaveden kalkki, joka kertyy sen eri osiin sekä itse kahvin rasva. Etikka sekoitetaan samaan määrään vettä ja kaadetaan vesisäiliöön. Keitin napsautetaan päälle ja annetaan valua hetken aikaa. Sen jälkeen se napsautetaan kiinni ja annetaan etikan hapon vaikuttaa. Noin puolen tunnin päästä keitin käynnistetään uudelleen ja annetaan lopun seoksen valua läpi. Sen jälkeen keitin tulee puhdistaa etikasta keittämällä pelkkää vettä läpi muutaman kerran.

Kahvista keittimeen tarttuva kahvin rasva puolestaan1200px-A_small_cup_of_coffee irtoaa ruokasoodalla. Soodaa annostellaan keitinveteen muutama lusikallinen ja keitetään kahvin normaalisti. Kaikki kahvinkeittimen osat voidaan myös pestä soodavedellä. Ruokasooda on erinomainen tahrojen irrottaja, se poistaa keittimien osiin tarttuneet kahvinpinttymät ja myös kahvikuppien pinttymät.

Kahvinkeittimen huolto unohtuu monelta. Osat huuhtaistaan aamukiireessä nopeasti vedellä ja kotiin saavuttua keitin joutuu taas töihin. Keittimen osat tulisi puhdistaa kuitenkin jokaisen käyttökerran jälkeen, osat voi pestä myös pesukoneessa. Jos keitin on jäänyt pitkäksi aikaa ilman huolellista huoltoa, kannattaa silloin harkita kaupan tarjonnasta löytyviä keittimille tarkoitettuja puhdistusaineita. Vesihuuhtelu käytön jälkeen ei riitä, kaikki osat on pestävä huolellisesti, keittimen levy tulee pyyhkiä kun se on jäähtynyt ja kahvinkeittimen voi puhdistaa kevyillä pesuaineilla ulkopuolelta.

Huonosti puhdistettu keitin ei enää jaksa valmistaa hyvänmakuista kahvia ja aromit kärsivät. Jos keittimessä on oma suodatin, sen puhdistamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä kahvi valuu juuri sen läpi. Käytön jälkeen pannuun ei kannata jättää kahvia seisomaan tai säiliöön unohtaa jostain syystä pohjalle jäänyttä vettä. Huollettu keitin on kahvin laadun ydin.