Jokainen suomalainen luulee osaavansa keittää hyvää kahvia. Olisi noloa myöntää, ettei maailman suurimpien kahvinjuojien maan kansalainen osaa valmistaa aromikasta kahvia juuri oikein. Kiireessä tapahtuu helposti virheitä, jotka olisi helppo välttää. Oikea oppinen kahvin valmistaminen ei ole ydinfysiikkaa, mutta muutama kikka on hyvä oppia ja laatuun panostaminen toimii tässäkin asiassa.

French_pressKaikki alkaa kahvinkeittimestä, jolla höyryävän aromiset kupilliset kahvia keitetään. Edullisimmat, pienet keittimet eivät riitä hyvän kahvinkeittoon eivätkä ne yleensä kestä kovaa kulutusta. Jos juot kahvia päivittäin, panosta hyvään keittimeen. Hyvää keitintä ei löydy halvimmista malleista mutta keskihintaisten joukossa olevalla keittimellä saa taatusti jo maukasta kahvia. Hyvän kahvinkeittimen ominaisuuksiin kuuluu vedenlämmitys tarpeeksi kuumaksi, halvimmissa malleissa se ei yleensä onnistu. Tällöin keitin ei saa kahvista sen parhaimpia aromeita esille ja maku jää vajaaksi. Laadukkaissa keittimissä vesi virtaa nopeasti suodatinosan läpi kun taas halvimmissa virtaus saattaa olla epätasaista ja hidasta, se on omiaan syömään kahvin makua. Aromit eivät sekoitu veteen oikealla tavalla.

Pidä kahvikoneisto kunnossa

Hyväkään kahvinkeitin ei pysy toimintakunnossa ellei sitä huolleta kunnolla. Pesu ja huolellinen puhdistus joka käyttökerran jälkeen, kalkin ja kahvin rasvan poistaminen sekä kaikkien osien kuivatus ennen seuraavaa käyttökertaa on yksi tärkeimpiä asioita. Hyvän koneen lisäksi parhaimpaan tulokseen päästään kun panostetaan kahviin ja suodatinpusseihin, halvimmilla ei päästä huipputulokseen.. Hieman laadukkaammilla tuotteilla ollaan jo hyvin lähellä, ellei jopa tavoitteessa.

Kahvinkeitto kuulostaa niin helpolta,

Roasting coffee beans in macro, smoke, coffee, hot

ettei moni tule ajatelleeksi lukea läpi asiantuntijoiden vinkkejä. Niiden avulla joka aamuinen kupillinen mustaa herkkua saattaa kuitenkin muuttua entistä paremmaksi ja aamu alkaa aromisissa tunnelmissa. Suomalaiset kuluttavat paljon kahvia, joten se ei pääse yleensä pilaantumaan kaapeissa. Kahvi kannattaa aina säilyttää omassa pussissa, jottei se eltaannu. Yli viikon avatussa pussissa ollut kahvi on hyvä säilyttää jääkaapissa.

Erilaiset erikoiskahvit ovat löytäneet paikkansa suomalaisissa kodeissa. Cappucinon ja Espresson tekemiseen on olemassa ammattikäyttöön tarkoitettuja koneita mutta parhaimmat niistä ovat todella kalliita. Erilaiset kapselikoneet ja puoliautomaattiset keittimet ovat nykyisin kohtuuhintaisia ja niiden käytön opetteleminen on helppoa. Kahvi ja kahvikulttuuri ovat laaja käsite. Kaikki alkaa kotikeittimellä valmistetusta suomalaisesta kahvista. Seuraavaksi innostunut kahvittelija opettelee baristojen niksejä ja valmistaa vierailleen kauniisti koristellun kupillisen cappuccinoa kotikonstein. Kahvilaatujen ja erilaisten kahvijuomien määrä on loputon, niistä innostuneille kahvimaailma on loputon.