Suomalaisten kahvinkulutus on aivan omaa luokkaansa. Kahvia litkitään pitkin päivää eikä sen rinnalle kipua mikään muu kilpailijaksi. Perinteiset kahvimaat kuten Italia ja Turkki jäävät kahvinkulutuksessa jälkeen suomalaisille kahvinystäville.

Coffee on grunge dark background

Monissa muissa maissa kahvia juodaan kerralla pienempiä määriä ja myös keitetään vain kuppi tai kaksi kerrallaan. Suomalaissa keittiöissä pörisevät isot keittimet, joilla valmistuu usein kerralla kymmenenkin kupillista. Viime vuosina tuloaan ovat tehneet erikoiskeittimet ja uudet aromit maailmalta. Kahvimaa Suomessa aromijuomaa on tarjolla joka paikassa, pannu kuumaa on kätevästi kahvilan tiskillä odottamassa, työpaikoilla kahvia on usein tarjolla useita kertoja päivässä. Kahvi on kansanjuoma ja ‘mennäänkö kahville’ kuuluu olennaisesti suomalaiseen keskusteluperinteeseen.

Suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa

Kahvin juominen on monipuolistunut viime vuosina. Erilaisia erikoiskahveja tarjoilevia trendikkäitä kahviloita on rantautunut kaikkiin kaupunkeihin. Kahvin juominen ei ole siis enää siis pelkkää mukillista maitokahvia. Tarjolla on eri laatuja, aromeita ja koteihin hankittavia erikoiskahvin valmistamiseen tarvittavia koneita. Moni kokeileekin ennakkoluulottomasti uusia makuja omassa kodissa, kahviloiden valikoima on monipuolistunut kuluttajien tapojen muuttuessa. Internetin kauppapaikoilta ostetaan vaatteita, kenkiä, kosmetiikkaa ja musiikkia. Nuoriso on ladannut jo vuosia musiikkinsa netin suoratoistopalveluista kuten Spotifysta, omiin tarpeisiin sopiva kosmetiikka löytyy helposti netin kautta ja usein edullisemmin kuin kaupan hyllyltä. Kengät tilataan hyvän valikoiman nettikaupasta, sillä kotikaupungin kenkävalikoima uudistuu hitaammin ja valikoimissakin on usein toivomisen varaa.

Monen yllätykseksi myös kahvi on

A typical Finnish bun, a cinnamon roll heady with cardamom and served with coffee. The name roughly translates as 'slapped ears', possibly due to it's unique shape.

tullut nettiin. Erilaiset sivustot tarjoavat yllättävän runsaan valikoiman kaikkea mahdollista kahviin liittyvää, orgaanista kahvia, kahvinpapuja Brasiliasta, kotikäyttöön kahvimyllyjä ja maidonvaahdottimia. Kahviin erikoistuneiden nettikauppojen sivuilla vilisee tuntemattomia termejä, jotka alkavat kiinnostaa. Mitä tekemistä tampperilla, matolla tai knockboxilla on kahvinvalmistuksessa. Tavalliseen kotikeittimeen vihkiytyneelle kahvinkeiton erikoisuudet ovat tuntemattomia mutta netin laaja tarjonta vakuuttaa. Tarjolla on starttipaketteja ja kirjallisuutta kahvista, jokainen voi opetella kotikeittiönsä baristaksi.

Kahvia on juotu suomalaisissa kodeissa 1900-luvun alkuajoista asti ja sitä ennen sitä pidettiin varakkaampien erikoisherkkuna. Kahvi miellytti selvästi kansaa, sillä sen kulutus kohosi jo vuosisadan alkupuolella melko korkeaksi. Kahvi ostettiin raakana ja paahdettiin itse kotona, sekaan laitettiin korviketta taloudellisen tilanteen mukaan. Suomi oli yksi suurimpia kahvinkulutusmaita jo ennen sotia ja sotien jälkeen kahvia alettiin myydä palvelutiskien sijaan myös kahvipakkauksissa suoraan hyllyillä.

Korvikekahvista on menty pitkä matka eteenpäin. Nykyisin erikoiskahvit ja kikkailut kotona ovat arkipäivää. Ympyrä on sulkeutunut sillä moni haluaa nykyisin jauhaa itse kahvinsa kotona, aivan kuten tehtiin kahvin Suomeen rantautumisen jälkeenkin ennen teollisesti valmistettua paahtokahvia.